Hogyan kezdjem? - Bevezetés

Címkék: megérzés kezdetnek

2011.06.03. 16:09

Az APEX gyakorlatilag egy webes fejlesztőeszköz, mely - programozói tudás nélkül - lehetőséget biztosít web alkalmazások fejlesztésére.

Itt nem egy egyszerű egyéni honlapra kell gondolni, amit létrehozhatunk például a wordben a save as.. html parancs segítségével, hanem egy komplett riportrendszerre, jogosultságkezeléssel ellátott funkciók halmazára.

Mindemellett - a keretrendszer belső működésének ismerete és némi webprogramozói tudást feltételezve - gyakorlatilag bármilyen kinézetű és funkcionalitású alkalmazás elkészíthető, kinek-kinek az igénye szerint.

A hangsúly itt azon van, hogy nem a semmiből kell elkezdeni építkezni, illetve el lehet kezdeni építeni az alkalmazást úgy is, hogy a későbbiekben tovább lehet finomítani a működést, amennyiben igény van rá és a fejlesztő is érez magában késztetést, hogy mélyebben utánanézzen a dolgoknak, például ezen a blogon keresztül.

Ha esetleg az olvasó használta valamikor a Microsoft Access alkalmazást, akkor talán jobban érti, mire is gondolok. Az Oracle egyik deklarált célja az APEX-el egyébként az, hogy konkurenciát támasszon az MS Accessnek. Mivel én hosszú éveken keresztül foglalkoztam Access fejlesztéssel, bátran állíthatom, hogy ez a cél sikerült. (Az MS Access alkalmazások APEX-ba történő konvertálását az APEX egyik funkciója segítségével ettől még nyugodtan elfelejthetjük.)

Arról nem is beszélve, hogy az alkalmazás ingyenes, az Oracle adatbázissal "együtt jön", adattárolás területén pedig nem hiszem, hogy egy Oracle adatbázis korlátokat tudna támasztani az igényeinkkel szemben.

Összefoglalva, aki APEX alkalmazás fejlesztésére szánja rá magát, nem szükséges, hogy felkészült programozó legyen, viszont a működés alapelveivel, táblázatokkal és eseményekkel azért jó ha tisztában van. A következő bejegyzésekben ebben próbálok segíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://htmldb.blog.hu/api/trackback/id/tr332977884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása